Araştırma, yaşları 20 ile 66 yaş ve üzeri arasında değişen, 76’sı (%72,4) kadın, 29’u (%27,6) erkek olmak üzere toplam 105 olgu üzerinde yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı tip 2 diyabetli bireylerin beslenme bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları ve diyabetik ürünleri kullanım miktarlarını ve nedenlerini sorgulayarak kişilere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak ve bilinçlendirmektir. Bu araştırmada, katılımcıların %38,0’inin beslenme eğitimi aldığı görülmüştür. Bilgi düzeyleri sorgulandığında, katılımcıların %56,0’sının beslenme bilgi düzeyleri düşük, %39,0’unun beslenme bilgi düzeyi orta ve sadece %5,0’inin beslenme bilgi düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyetler arasında beslenme bilgi düzeyleri arasındaki fark incelendiğinde, erkek katılımcıların beslenme bilgi düzeyi ortalama puanının, kadın katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Ancak, cinsiyetler arasındaki ortalama bilgi düzeylerine ilişkin bu fark istatistiksel açıdan anlamlı değildir (p > 0,05). Beslenme eğitimi alan katılımcıların beslenme bilgi düzeyi ortalama puanının, besleme eğitimi almayan katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Beslenme eğitim alan ve almayan arasındaki ortalama bilgi düzeylerine ilişkin bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p < 0,05).

Kişilerin diyabetik ürünleri tercih durumlarına bakıldığında, katılımcıların diyabetik ürünler içerisinde en çok diyabetik içecekleri (%33,0), daha sonra diyabetik bisküvileri (%26,0) ve sırasıyla diyabetik çikolataları ( %22,0), diyabetik tatlılar ve dondurmaları (%12,0) ve diyabetik reçelleri (%7,0) tercih ettikleri görülmüştür.

Katılımcıların %50,0’si diyabetik ürünleri nadiren tüketmektedir. Katılımcıların %44,0’ü diyabetik ürünleri alırken sağlığa zararlı olabileceğini düşünürken, %32,0’si ileride olumsuz yan etkileri olabileceğini düşünmektedir.

Diyabetli bireyler diyabetik ürünler ve tatlandırıcılar konusunda bilinçlendirilmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılarak diyabetin neden olabileceği hastalıklar önlenmelidir.

Uzm. Dyt. Melis IŞIK

Yorum bırak